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[스크랩] 돌려짓기, Organic Gardening: Crop Rotation

좋은나라 2011. 9. 17. 20:48

유기농업: 작물윤작

 

작물윤작의 개념과 실천은 새로운 것이 아니며, 윤작의 실천과 이론에 대하여 고대 로마, 아프리카와 아시아의 고고학 문헌이 있다. 그러나 세계적인 무슬림 농업혁명(MAR, 이슬람 황금시대 동안의 농업의 근본적인 변화) 기간이었던 8세기-13세기전까지는 아니었으며 그 기간 동안에 지구 전체의 농업실천으로 잘 알려 졌으며 널리 도입되었다. 작물 윤작의 은혜를 잃어 버리고 잘못 된 것으로 대체되었던, 사실상 비유기적인 농약과 화학비료의 새로운 도래와 함께한다. 그러나, 유기농업, 퍼머걸쳐, 폴리컬쳐 등에서 보여주는 것처럼 지속 가능한 농업의 체계를 통한 이러한 오래된 실천으로 회귀하고 혁신하고 있다. 현대의 기름과 화학물질에 의존하는 상업적인 농업은 지속 가능하지 않을 뿐 아니라 환경에도 점차적으로 해를 증가시키고 있다는 것은 부인할 수 없는 자명한 사실이다.

잠깐 MAR 시대로 되돌아 가보면 그 시대 안에서 우리는 인간들을 영원히 바꾸어 놓았던 어떤 매우 근본적인 개념과 실천에서 현대농업의 뿌리(아마도 우리가 생각하는 것보다 훨씬 큰, 행위에서 하나의 진화를 본다)를 볼 수 있다. 무슬림 무역로는 믿을 수 없는 양의 새로운 먹거리 작물들이 특히 그때까지 주로 밀 농사만 지었던 유럽으로 연결되는 이러한 혁명의 도입을 보았다. 새로운 작물 중에는 면화, , 가지(aubergine), 바나나, 무화과나무(fig), 레몬, 아마(flax), 오랜지, 살구(apricot)와 사탕수수가 있었다.

작물윤작을 실천하는 데는 4가지 주요 이유가 있으며 그들은 토양 고갈과 병 예방, 해충억제와 잡초억제이다. 다른 작물들은 무기물과 양분과 같은 토양의 다른 성분을 이용할 뿐 아니라, 그들은 또한 스스로 그들의 뿌리구조와 결과물로 토양을 변화시킨다. 동일한 작물을 동일한 토양이나 정원베드에 매년 심으면, 그 토양은 도움을 받지 못하고 특정 작물들이 자라기 위하여 요구하는 모든 것들을 걸러내게 된다. 그 작물의 수량은 서서히 줄어들어 더 이상 파종할 수가 없게 된다. 이 문제에 대한 3가지 해결책이 있다.

1. 새로운 땅으로 옮겨서, 절박한 인구와 환경적인 관심에 직면하면서 본질적으로 거의 매우 풍부하게 되는 화전농업에 참여하는 것이다. 2. 교배종자를 재배하면서 비료와 농약을 위하여 석유와 화학물질에 완전히 의존하는 현대의 상업재배에 참여하는 것이다. 그렇지 않으면, 대안적으로, 당신의 땅을 다량의 거름과 퇴비를 시용하는 것인데, 한편으로는 유기적인 것이 아마도 당신을 파산시킬지도 모른다.

, 해충과 잡초는 연작과 단작에 의해 영속된다; 거의 모든 야생식물들, 병원균과 해충은 그들이 공격하고 자라는 어떤 식물에 대하여 상당히 특이적이다. 그들이 공격받는 식물들은 보통 같은 과의 식물 내에 있다. 연작과 단작은 식물과 관련된 병해충을 위한 완전한 왕국을 제공한다, 당신이 뷔페를 먹을 수 있는 모든 음식을 보증하는 그런 식으로. 작물의 돌려짓기를 하지 않고 이러한 싸이클을 깨는 유일한 방법은 독성을 가진 화학물질을 시용하는, 해를 주고 지속 가능하지 않은 과정을 통해서이다. 모든 4가지 이유를 함께 종합하면, 작물의 돌려짓기의 회복과 혁신을 가정과 상업농업 안으로 되돌리기 위해 매우 좋은 논의가 될 것이다.

연구를 위해 이용 가능한 풍부한 특이적인 작물 돌려짓기 방식이 있다; 결국 우리는 그것을 적어도 700년 동안 실천하고 있다. 그것은 관련된 핵심적인 시스템 개념을 보는 것이고 그때 그들을 역동적인 방식으로 당신의 특별하고 유일한 상황에 적용시키는 것이다. 이러한 특이적인 방식은 고집하기 보다는 오히려 기본적인 틀로 사용되어야 한다.

 

3 4작물 돌려짓기 체계

당신의 밭을 4개나 8, 16, 24개와 같이 배수로 나눈다. 1년째에 우리는A-D의 순서로 파종상에서 시작한다.

A는 근대뿌리, 당근, 예루살렘 아티초크(솜엉겅퀴), 서양방풍나물(parsnip) 등과 같은 뿌리작물을 위한 것이다.

B는 브로콜리, 콜리플라워, 양배추, 케일, , 스웨덴 순무(swede), 순무(turnip)과 순무양배추(kohl rabi)와 같은 배추과 작물을 위한 것이다.

C는 애호박(courgettes), , 완두, 셀러리, 옥수수, 감자, 매로우(페포호박), 시금치, 토마토와 리크 등과 같은 그러한 빨리 자라는 작물을 위한 것이다.

D는 딸기, 블랙베리, 대황(rhubarb)와 로즈마리 등과 같은 허브와 같이 장기 재배를 위한 것이다. 이러한 작물이 3년 이상 동안 있을 때 특별히 이 베드에 배려를 해야 한다.

작물의 돌려짓기가 어떻게 진행될 것인지 당신이 앞으로 볼 일람표를 보면, 그것이 상당히 단순한 A에서 B로의 이동이지만, D는 위로 가서 4년째 새로운 패턴을 위해 베드를 만들기까지 3년 동안 그대로 있다. 다른 작물 돌려짓기 방식에서 D는 영원히 고정되어 과일나무와 다른 영년생 작물로 재배된다. 그렇지 않으면 3년째에 클로버와 같은 마지막 1년생 콩과 작물로 2년 동안 휴경으로 남겨주어 4번째 해와 C의 다음에 심을 빠르게 자라는 작물을 위해 녹비작물을 재배한다.

 

5년 작물 돌려짓기 체계

작물 돌려짓기를 하기 위한 또 다른 방식은 식물의 과에 기초하여 5년과 6년의 돌려짓기 체계에서 이웃하는 베드나 추가적인 베드에 상관없이 각각의 베드를 유지하는 것이다.

1) 배추과 작물 : 양배추, 콜리플라워, 무와 스웨덴 순무 등

2) 콩과 작물 : 완두, (잠두, 강낭콩, 꼬투리로 먹는 콩 등)

3) 양파과 : 양파, 마늘, 샬롯과 리크 등

4) 감자과 : 감자, 토마토, 가지 등

5) 미나리과 : 당근, 서양방풍나물(parsnip), 파슬리, 셀러리, 플로렌스펜넬 등

 

6년 작물 돌려짓기 체계

1) 뿌리 작물 : 당근, 서양방풍나물, 근대, 치커리, 스위스 챠드 셀러리악(스위스 고구마) .

2) 파속 작물 : 양파, 마늘, 샬롯과 리크 등

3) 콩과 작물 : 완두, (잠두, 강낭콩, 꼬투리로 먹는 콩 등)

4) 배추과 작물 : 양배추, 콜리플라워, 무와 스웨덴 순무 등

5) 가지과 작물(solanaceae) : 감자와 토마토 등

6) 박과 작물(cucurbiteae) : 애호박과 서양호박(squash)

 

이러한 작물들은 단작으로 재배되지 않아야 하고 가능한 어디든지 동반작물과 사이짓기 해야 한다는 것을 기억해야 한다. 한 작물은 돌려짓기로 사이짓기를 실행할 수 있지만 항상 당신의 개별적인 상황에 따라 항상 다르다. 많은 대규모의 유기농민들은 잡초방제와 수확을 적기에 하여 더 높은 효율성을 성취하기 위하여 동반작물과 사이짓기 하는 양을 줄이게 된다. 결국에 당신이 판매를 위해 농산물을 수확할 필요가 있는 모든 시간에 정글로 인해 당신의 방식으로 경작할 수 없게 된다. 기교는 판매나 가족 소비를 위하여 장기적인 지속 가능한 유기농업의 노력을 보장할 수 있는 모든 이러한 요소들 사이에 역동적으로 타협하는 것이다.

전에 말했던 것처럼, 이것들은 단지 안내서이며 실제적인 일은 체계적인 방식과 통찰력을 가지고 역동적으로 무엇을 할 것인지를 찾아내는 데서 온다. 성공적인 유기농민이 되기 위한 주요한 쟁점이기 때문에 이러한 시리즈에서 개별적인 유기농업 기사에서 빠짐없이 이것을 언급한다. 지역적으로 당신에게 일어나는 오류에 대한 반응에서 땅과 소통할 수 있도록 끊임없는 관찰을 필요로 한다. 이러한 지식을 혁신적이고 역동적으로 받아들이면, 오래된 지식에서 새로운 방식을 발견하게 되고 일어나는 변화에 어떤 순간에 적응할 준비가 된다. 작물 돌려짓기의 모든 원리는 집 발코니에서부터 큰 농장에 이르기까지 어떤 크기의 농장에서도 적용될 수 있다. 그래서 당신이 그것을 시도하지 않았더라면, 당신은 그것이 만들어 줄 차이에 상당히 놀랄지도 모른다. 또한 설계, 퇴비와 병해충 방제와 같은 유기농업의 모든 다른 요소들을 염두에 두어야 하고 모든 요소를 이용하고 이점을 활용하여 총체적인 해결책에 도달할 수 있도록 그들을 한데 뒤섞어야 한다

 

 Organic Gardening: Crop Rotation

The concept and practise of crop rotation is not a new one there are ancient Roman, African and Asian archaeological references to its practice and theory. But it was not until 8th - 13th century during the global Muslim Agricultural Revolution (MAR), that it became well known and widely introduced into global farming practises. It is only with the fairly new advent of inorganic pesticides and fertilisers that crop rotation lost favour and was mistakenly replaced. There is however a return to or innovation of these old practices through the systems of sustainable farming as seen in organic farming, permaculture, polyculture etc. It is becoming undeniably self-evident that modern petro-chemical reliant commercial farming is not only un-sustainable but increasingly damaging to the environment.

Going back to the MAR for a bit because within it we can see the roots of modern farming in some very fundamental concepts and practises that changed humanity forever (perhaps even more than we think see article Evolution in Action). What the MAR did was to put forward major innovations to agriculture of the time. The Muslim trade routes saw the introduction of these innovations inconjunction with an incredible amount of new food crops, especially into Europe that had been mainly wheat farming up until then. Among the new crops were cotton, rice, aubergines, bananas, figs, lemons, flax, oranges, apricots and sugar cane.

 

 

There are four main reasons to practise crop rotation and they are Soil Depletion and Disease Prevention, Pest Control and Weed Control. Different crops not only utilise different properties of the soil like minerals and nutrients, but they themselves also change the soil with their root structures and outputs too. If one plants the same crop year after year in the same soil or garden bed, the soil will without aid become leached of all that the specific crops requires in order to grow. The yield of that crop will gradually dwindle until it is not worth sowing any more. There are three solutions to this problem.

One; move to new land and join a slash and burn farming culture that has in itself become nearly redundant in the face of pressing population and environmental concerns. Two; join the modern commercial culture that is wholly reliant on petro-chemicals for fertiliser and pesticides in combination with growing once hybrid seed. Or alternatively apply your land with massive amounts of manure and compost which whilst being organic might perhaps break the bank. Three; join a culture of crop rotation combined in a dynamic and innovative way with other elements of organic gardening such as companion planting etc.

Diseases, Pests and Weeds are perpetuated by continuous mono-cropping; nearly all wild plants, diseases and pests are fairly specific in what plants they attack or grow amongst. The plants they are attracted to are usually within the same family. Continuous mono-cropping provides the perfect kingdom for plant associated disease and pests, a kind of guaranteed all you can eat buffet. The only way to break these cycles without crop rotation is through the application of toxic chemicals, a damaging and unsustainable process. Bring all four reasons together and you have a pretty good argument for the resurgence and innovation of crop rotation back into home and commercial agriculture.

There is a wealth of specific crop rotation methods available for study; after all we have been practicing it for at least 700 years. So I will lay down three of them to give you the idea of how to go about it. The thing is to see the core system concepts involved and then apply them to your particular and unique situation in a dynamic way. These specific methods are not to be adhered to but rather used as a basic framework.

 


 

 

 

The 3 Year 4 bed Crop Rotation system.

Divide you garden into 4 beds or multiples thereof like 8, 16, 24 etc. In year One we start off with the beds in order A-D.

A is for Root crops such as Beetroot, Carrots, Jerusalem Artichokes and Parsnips etc.

B is for Brassicas crops such as Broccoli, Cauliflowers, Cabbages, Kale, Radish, Swede, Turnips and Kohl Rabi etc.

C is for those heavy feeders such as Courgettes, Beans, Peas, Celery, Sweet Corn, Potatoes, Marrows, Spinach, Tomatoes and Leeks etc.

D is for long term crops such as strawberries, blackberries, rhubarb and herbs like Rosemary etc. Give some though to this bed especially as these crops will be in there for 3 years or more.

  Now take a look at the diagram you will see how the crop rotation proceeds, it is fairly simple A moves to B etc, but D remains for three years before going to the top and thus releasing that bed for a new pattern in year four. In other crop rotation methods D remains stationary permanently and is given over to fruit trees and other permanent crops. Or it is just left fallow for two years with a final annual legume crop like clover in the third year that is green manured into the soil for the fourth year and the subsequent crop of C heavy feeders.

 

 

 

 

The 5 year crop rotation system.

Another way to achieve crop rotation is to keep each bed irrespective of its neighbours or additional beds on a five and six year rotational systems that has its roots in the plant families.

1) Brassicas: Cabbage, Cauliflower, Radish and Swede etc.

2) Legumes: Pea, Bean e.g. Broad, French and Runner etc.

3) Onions: Onion, Garlic, Shallot and Leek etc.

4) Potatoes: Potato, Tomato, Aubergine etc.

5) Umbellifers: Carrot, Parsnip, Parsley, Celery, Florence and Fennel etc.


The 6 Year crop rotation system.

1) Roots: Carrot, Parsnip, Beetroot, Chicory, Swiss Chard and Celeriac etc.

2) Alliums: Onions, Garlic, Leeks, and Shallots etc.

3) Legumes: Broad Beans, Runner Beans, French Beans and Peas etc.

4) Brassicas: Cabbage, Cauliflower, Sprouts, Broccoli and Swede etc..

5) Solanaceae: Potatoes and Tomatoes etc.

6) Cucurbiteae: Courgettes and Squashes etc.

Bear in mind that these crops are not to be mono-cropped but interplanted with appropriate Companion Plants wherever possible. There are varying degrees that one can implement companion planting with crop rotation but it always depends on your unique situation. Many larger scale organic farmers find themselves reducing the amount of interplanting with companion plants to achieve a higher efficiency in time spent weeding and harvesting. After all you can’t be hacking your way through a jungle every time you need to harvest produce for sale. The trick is to come to a dynamic compromise between all these factors that will ensure a long term sustainable organic gardening endeavour be it for sale or home consumption.

 

As I said before these are only guidelines, the real work comes in finding out what works for you in a systematic manner and being shrewdly dynamic. I mention this without fail in each organic gardening article in this series because it is a key issue in being a successful organic gardener/farmer. It requires a constant observation that allows the land to communicate in an error feedback what works for you locally. Take this knowledge to be innovative and dynamic, that is find news ways for old knowledge and be ready to adapt at any moment to the changes that occur. All the principals of crop rotation are applicable to any sized garden from balcony pots to large farms. So if you haven’t tried it out give it a go you might be quite surprised at the difference it will make. Also keep in mind all the other elements of organic gardening like design, compost and pest control and blend them together to arrive at a holistic solution that uses and benefits from all the elements.


This article was written By Ivor W. Hartmann at The IWH Inquirer.


In this series: . Weed Control. Compost. Pest Control. Companion Planting. System Design. Crop Rotation.

출처 : 양파를 무농약으로 재배하는 종태의 블로그
글쓴이 : organic 원글보기
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